vineri, 28 noiembrie 2014

Політична заява Еволюція ситуації на сході України

Парламент Румунії

Палата Депутатів


  UCRAINENII DIN ROMANIAПарламентська група національних меншин
Депутат Іван Марочко (Союз Українців Румунії)



Політична заява
Еволюція ситуації на сході України
                                                                                     
           
            Останній звіт ООН з прав людини в Україні свідчить про тривожні факти, які міжнародне співтовариство повинно візьмити до уваги і визначити більш сильну позицію з цього приводу. З 5 вересня 2014 року, день підписання Мінських договоренностей, до 18 листопада цього року було вбито 957 осіб, а число переміщених осіб різко зросло, досягнувши 466.829 осіб.
            Я не хотів починати цю заяву такими негативними зауваженнями, але вважаю, що події на сході України повинні нас тривожити і, на жаль, той оптимізм, який появився у нас при підписанні угоди про припинення вогню, вгасає. Зусилля української влади з Києва щодо нормалізації української політичної сцени не можуть нічого вирішити через протистояння лідерів проросійських сепаратистів, які відмовляються від діалогу та мирного вирішення конфлікту. Ця вся гра в заяви, з якою ми всі вже призвичаялися, лишає за собою реальну проблему цього абсурдного конфлікту, а саме, єдність, суверенітет і територіальну цілісність України, яка під загрозою в останній час.
            Один з моментів непокори перед Києвом, який ясно продемонстрував фальшиві наміри стабілізації ситуації на сході, були так звані вибори, організовані 2 листопада 2014 року, у Донецьку та Луганську, незважаючи на втановлене для початка грудня. Це були провокаційні дії, які надавали неправдиву демократичну легітимацію серйозним порушенням суверенітету та територіальної цілісності України й виправдовували дії сепаратиських лідерів, які порушують національне законодавство України. Як добре було відзначено міжнародною спільнотою, ці так звані вибори порушують не тільки мінські домовленості, але і Конституцію України, та Закон про місцеве самоврядування в Донецьку та Луганську, а їхні результати є недійсними та не можуть бути визнаними.   
            Від імені української громади в Румунії, засуджую будь-яку дію, спрямовану на дестабілізацію української держави, і я відкрито висловлюю підтримку на вирішення цієї надзвичайно складної ситуації за столом переговорів.
На жаль, через таку логіку конфронтації, той хто несе втрати є  український народ. Як вже було показано ще з перших рядків, гуманітарний вимір того, що відбувається протягом більше половини року, в районах східної України, з кожним днем, сягає драматичні акценти. І, не забуваймо, що ми говоримо про 1000 мертвих в той час як перемир'я є дійсним! Крім того, великому числу внутрішньо переміщених осіб додаються потреби реконструкції території, в узгодженю з гуманітарною допомогою в рамках міжнародного права.
У цьому контексті, я вважаю, що кожен геостратегічний актор має моральний обов'язок, щоб покласти людські життя перед будь-якими іншими інтересами, а єдність всіх українців, з сильною міжнародною підтримкою схилить, нарешті, чашу терезів на користь миру.
Рівно рік від початку протестів на площі Незалежності, влада з Києва повинна доказати, що нічого з того, що сталося, не сталося даремно. Нова коаліційна більшість в Парламенті, Президент Порошенко, разом з Урядом, який буде сформований, зобов'язані забезпечити внутрішню стабільність і продемонструвати, що проект модернізації та розвитку України є життєздатним, подуманий для процвітання і безпеки громадян. Зараз, більш ніж коли-небудь нам потрібна єдність та солідарність.
У свою чергу, ми, українці в Румунії, висловлюємо свою підтримку на незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та європейський вибір, так сильно висловлений за останній рік.


 25 листопада 2014 року                                       Депутат Іван Марочко      

Niciun comentariu: