marți, 13 ianuarie 2015

Comunicat de presă

Parlamentul României
Camera Deputaţilor

Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale
Deputat Ion Marocico (Uniunea Ucrainenilor din România)


Comunicat de presă

           
In perioada 8-10 ianuarie 2015, cu ocazia sărbătoririi Crăciunului pe stil vechi, domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul Uniunea Ucrainenilor din România în Parlamentul României, a participat, împreună cu domnul Hleba Iura, preşedintele filialei Timiş a Uniunii Ucrainenilor din România, la mai multe acţiuni specifice sărbătorilor de iarnă, desfăşurate în diverse localităţi din judeţul Timiş.
Astfel, în ziua de 8 ianuarie a.c., la iniţiativa domnului Niorba Ioan şi a Comitetului UUR filiala Timiş, a fost organizată o acţiune caritabilă în vederea sprijinirii cu alimentele necesare pentru perioada sărbătorilor a domnului Ardelean Paul din comuna Mașloc județul Timiș. La acest moment au fost prezenţi, pe lângă domnii Ion Marocico şi Hleba Iura, numeroşi vecini şi preşedintele organizaţiei locale Maşloc a UUR.
Programul aceleiaşi zile a continuat la noul sediu al UUR din localitatea Remetea Mică, unde împreună cu domnul Bartha Francisk, primarul comunei Maşloc şi preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Remetea Mică, s-a participat la o seară de colinde, colinde bisericeşti şi muzică tradiţională ucraineană. Cu această ocazie, noul sediu din Remetea Mică a fost dotat, prin amabilitatea Uniunii Ucrainene din România, cu o staţie de amplificare pentru o mai bună sonorizare, un foto-copiator şi un aparat foto.  
In ziua de 9 ianuarie a.c., domnii Ion Marocico şi Hleba Iura au primit tradiţionala colindă bisericească în interpretarea Corului Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Timişora şi a grupului format din preotul paroh Popovici Cristian şi preoţii misionari Anişoreac Vasile şi Ruşneac Iura, iar în ziua de 10 ianuarie a.c. au luat parte, în localitatea Criciova, la un Concert de colinde ucrainene susţinute de diverse grupuri şi ansambluri din zonă. La acţiunea organizată de Protopopiatul Ortodox Ucrainean din Lugoj, au mai fost prezenţi preoţii ortodocşi ucraineni care aparţin de acest Protopopiat, membrii fondatori al Uniunii Ucrainene din Banat, precum şi ucraineni din alte ţări, care au revenit acasă cu ocazia sărbătorilor de iarnă şi care au dorit în mod deosebit să ia parte la acest festival.
La sfârşitul acestei manifestări, credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Criciova au organizat o agapă frăţească, prilej cu care a fost ţinut un moment de reculegere în memoria regretaților Semeniuc Iura și Rusnac Andrei, membrii fondatori ai Uniunii Ucrainene din Banat, care au trecut la cele veşnice, iar membrilor fondatori din zona Lugoj prezenţi le-a fost înmânată o plachetă jubiliară reprezentând 25 de ani de la înfiinţarea Uniunii Ucrainene din Banat. Astfel de plachete jubiliare urmează a fi înmânate şi celorlalţi membri fondatori din zonele Timişoara, Deta, Sânnicolau Mare. In context, a fost marcată şi împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea filialei Timiş a Uniunii Ucrainenilor din România. Nu în ultimul rând, domnii Ion Marocico şi Hleba Iura au acordat diplome jubiliare cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani domnilor Păuliş Vasile şi Belea Petru.
Pentru implicarea deosebită în organizarea acestei acţiuni, domnul deputat Ion Marocico transmite mulţumiri organizatorilor, colidătorilor, preoților și părintelui Albiciuc Ilie, protopopul ortodox ucrainean de Lugoj. 

  12 ianuarie 2015                                                                 deputa UUR
                                                                                         Ivan Marocico     Niciun comentariu: