luni, 15 decembrie 2014

Comunicat de presă privind aniversarea a 65 de ani de la apariţia periodicului în limba ucraineană „Novyi vik/ Vilne slovo”

Parlamentul României

Camera Deputaţilor


Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale
Deputat Ion Marocico (Uniunea Ucrainenilor din România)


Comunicat de presă
privind aniversarea a 65 de ani de la apariţia periodicului în limba ucraineană
„Novyi vik/ Vilne slovo”  
                       
            De 65 de ani periodicul „Novyi vik/ Vilne slovo” face parte din viaţa ucrainenilor din România, din viaţa noastră a tuturor, face parte din istoria culturii şi literaturii. Această prestigioasă publicaţie a devenit o instituţie culturală a ucrainenilor din România şi totodată a fost şi continuă să fie o rampă de lansare a tinerelor talente ucrainene din România. Nu există poet, prozator, publicist sau artist plastic care să nu fi trecut prin atelierul literar-artistic al acestei instituţii conduse de marele om de cultură, scriitorul Ivan Covaci.
Regretatul scriitor şi deputat în Parlamentul României, preşedintele UUR – Ştefan Tcaciuc obişnuia să spună despre această publicaţie: „Prima tribună a noii literaturi ucrainene din România a fost publicația de limba ucraineană „Novyi vik/ Vilne slovo” înființată în anul 1949. În jurul acestei publicații ucrainene și-au unit condeiurile și talentele scriitorii din Bucovina și începătorii, originari din județele Suceava și Maramureș. În paginile ei, mereu larg deschise pentru cei care băteau la poarta consacrării, au început să-și publice lucrările literare toţi scriitorii ucraineni...”
Într-o lume în continuă mişcare, cu provocări dintre cele mai diverse, "Novyi vik/Vilne slovo" a reprezentat şi continuă să reprezinte un reper pentru toţi cei care au înţeles că nu putem pretinde mai mult de la viitor, dacă nu depunem eforturi susţinute în prezent şi mai ales, dacă nu facem din cultură adevărata temelie a comunităţii. De la valorizarea moştenirii spirituale la descoperirea de tinere talente, această publicaţie de limbă ucraineană a făcut în mai bine de jumătate de secol, din promovarea valorilor culturale o prioritate, ceea ce pentru noi, ucrainenii din România, nu poate constitui decât un motiv de mândrie.
Cu ocazia aniversării a 65 de ani de la apariţia periodicului de cultură şi educaţie al comunităţii de ucraineni din România "Novyi vik/Vilne slovo", doresc să transmit cele mai alese gânduri şi sentimente tuturor celor care, de-a lungul timpului, au făcut posibilă apariţia fiecărui număr, contribuind astfel, la definirea şi consolidarea identităţii noastre.
Îmi face o deosebită plăcere ca, la ceas de sărbătoare, să transmit domnului Ivan Covaci, redactor şef, doamnei Irina Petreţchi-Covaci, redactor, domnului Roman Petraşciuc, redactor, precum şi tuturor colaboratorilor şi cititorilor „Vilne slovo" un călduros „La mulţi ani”, sănătate, putere de muncă şi mult succes în continuare!
           

                                                 

Niciun comentariu: