miercuri, 14 ianuarie 2015

Lumina de la Bethleem la Timişoara



       Lumina Păcii din Bethleem este o campanie internaţională anuală a cercetaşilor, care are loc înaintea Crăciunului, care constă în răspândirea luminii simbolice, aprinsă la locul naşterii lui Iisus din Bethelem. Ideea acţiunii presupune  consolidarea astfel a legăturilor cu diaspora ucraineană.  Această frumoasă tradiţie înaintea Crăciunului – răspândirea Luminii Păcii din Bethleem – a fost iniţiată în 1986 de către teleradiocompania austriacă ORF din Linz, de către un grup de jurnalişti. Din mână în mână, de la un grup de cercetaşi la altul, Lumina din Bethleem trece multe frontiere şi ajunge la toţi cei care aşteptă lumină, căldură, pace, armonie şi speranţă, călătoreşte de la vest la est, rupe frontierele şi uneşte creştinii în prag de sărbători.
   De-a lungul anilor acţiunea predării luminei sfinte a primit binecuvântarea Bisericii Greco - Catolice, a Bisericii Romano – Catolice, a Bisericii Ortodoxe, a Bisericii Ortodoxe Autocefale.
   „Pace în fiecare cămin!” este sloganul foarte actual al acţiunii de anul acesta. Mai mult ca oricând, Lumina de la Bethleem este un semn special da la Dumnezeu despre pacea mult aşteptată în Ucraina. Această flacără inspiră încrederea în sufletele oamenilor pentru un viitor mai fericit.
   Această flacără poate fi stinsă şi mai apoi aprinsă în seara de Crăciun şi se pot aprinde astfel lumânări în fiecare seară de sărbători.
Pentru al treilea an consecutiv, cercetaşii ucraineni predau Lumina Păcii din Bethleem şi comunităţii de ucraineni din judeţul Timiş.
Andrij Rebryk, membru al Organizaţiei Naţionale a Cercetaşilor Ucraineni PLAST, alături de alţi membri a organizaţiei, ne-au predat această flacără simbolică în 20 decembrie 2014.
Ca să rămânem în sfera ecumenicului, trebuie să amintim că dl. preot dr. Lauruc Nicolae, paroh al Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Sighetul Marmaţiei, a donat Casei de Cultură a Ucrainenilor din Timişoara Icoana Sfintei Marii, ca semn al contribuţiei şi a ataşamentului d-lui Deputat Ivan Marocico şi a d-lui Iura Hleba cu Bisericile Ucrainene din România.
De asemenea, Mitropolitul Cernăuţiului – Danilo, a înmânat preşedintelui UUR Timiş medalia „1000 de ani de creştinism în Ucraina” cu ocazia vizitei la Timişoara.
Şi, ca o încununare a muncii depuse în folosul Bisericii şi pentru contribuţiile aduse Bisericilor Ucrainene din judeţul nostru, Prea Sfinţitul Părinte Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a decernat d-lui Iura Hleba, preşedinte al UUR filiala Timiş, o binemeritată Diplomă Omagială: „Sfinţii Martiri Brâncoveni”.
Calde mulţumiri tuturor.
Toate aceste distincţii le-am primit eu, dar ele se cuvin,  în egală măsură, Comitetului UUR filiala Timiş şi familiei mele, pentru că, fără ajutorul şi înţelegerea lor nu ar fi nimic posibil.
Slavă Lor, Slavă Ucrainenilor
Preşedinte UUR Timiş

Iura Hleba

Niciun comentariu: