luni, 8 decembrie 2014

Comunicat de presă privind activitatea din perioada 3-6 decembrie 2014

Parlamentul României

Camera Deputaţilor


Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale
Deputat Ion Marocico (Uniunea Ucrainenilor din România)


Comunicat de presă
privind activitatea din perioada 3-6 decembrie 2014
                                                                                 

  UCRAINENII DIN ROMANIAIn perioada 3-6 decembrie 2014, domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul în Parlamentul României a Uniunii Ucrainenilor din România, a efectuat, împreună cu o echipă a emisiunii Europolis de la TVR1, vizite în comunităţile de ucraineni din Bucovina, în vederea prezentării şi promovării tradiţiilor şi obiceiurilor ucrainene specifice sărbătorilor de Crăciun si de Anul Nou.
Filmările au debutat în localitatea Negostina din judeţulul Suceava, la casa  de peste 200 de ani a Domnicăi Fraseniuc, unde copiii din ansamblul "Cervona Kalena", coordonat de profesorul Iulian Petru Chideşa, au prezentat un program cu specific ucrainean. Totodată, membrii comunităţii de ucraineni au arătat în ce constă tradiţia din ziua de Ajun de Crăciun, de la pachetele pregătite pentru a fi date de pomană, la masa cu bucate de post, de la care nu trebuie să lipsească niciun membru al familiei, caracteristic pentru această masă fiind cele nu mai puţin de 12 feluri de mâncare: colacul de dimensiuni mari, grâul fiert, hribii, peştele, prunele uscate, bobul, colţunaşii, sarmalele, etc. Au mai fost prezentate şi alte obiceiuri de iarnă, precum cel al irozilor şi al celor trei crai de la răsărit, al colindatului fetelor de către băieţi şi al copiilor mici care primesc nuci, mere şi colaci, al colindei bisericeşti de după liturghie, al urăturii de Anul Nou şi al colindei de Bobotează. In organizarea momentelor de la Negostina s-au mai implicat în mod deosebit părintele paroh Daniel Petraşuc, doamnele Daniela Anheliuc, Natasa Marusec, Niculina Clapon şi Mariana Popa.      
La Milișăuți, evenimentele au fost coordonate de preşedintele UUR Rădăuţi, domnul Vasile Pascar, şi de preşedinta UUR Milișăuți, doamna Brânduşa Pâslaru, alături de învăţătoarea Elena Mititelu care a pregătit colindele cântate de copii de la grupa ucraineană a şcolii din localitate. Particularitatea acestor colinde constă în însoţirea colindătorilor de către un coleg care cântă la vioară. Filmările de la Milișăuți au fost realizate într-o veche casa ucraineană, unde a fost prezentat obiceiul şezătorii,  şi au fost interpretate colinde bisericești. De menționat că temelia noii biserici din localitate a fost pusă în anul 2004, în mandatul de primar al lui Vasile Pascar.
In judeţul Suceava, domnul deputat, alături de echipa TVR1, au mai fost în localitatea Paltinu, din Vatra Moldoviţei, unde au fost prezentate obiceiuri de Crăciun, iar grupul "Polonenka" a prezentat colinde ucrainene huţule, într-o atmosferă care a reconstituit momentul Naşterii Domnului. Coordonator a fost domnul Ilie Sauciuc.
La Mihăileni, în judeţul Botoşani, s-a filmat la şcoala din localitate, unde copii din clasele V-VIII, care studiază în limba ucraineană si fac parte din grupul "Vesna", au interpretat vechi colinde ucrainene din zonă. La realizarea acestui moment au contribuit doamnele prof. Claudia Semciuc si Simonica Fercalo, directorul scolii. 
Domnul deputat Ion Marocico adresează mulţumiri echipei postului TVR1, doamnei Nicoleta Epure, realizatoarea emisiunii Europolis, tuturor celor care s-au implicat în coordonarea acestor momente, precum şi întregii comunităţi de ucraineni pentru eforturile deosebite depuse de-a lungul timpului pentru conservarea şi promovarea obiceiurilor si tradiţiilor ucrainene.

6 decembrie 2014                                                 


Niciun comentariu: