luni, 2 martie 2015

Mesaj cu ocazia zilei de 8 MartieÎn fiecare an, de 8 martie, în întreaga lume, se celebrează Ziua Internaţională a Femeii, o zi cu o încărcătură aparte, care marchează lupta femeilor pentru drepturi, egalitate de şanse, nediscriminare şi solidaritate, o zi în care trebuie, mai mult ca oricând, să conştientizăm ce înseamnă respectul şi dăruirea.
Aruncând o privire în timp, vom înţelege că statutul pe care îl au azi femeile, s-a câştigat cu mari eforturi, înfruntându-se mentalităţi, constrângeri şi ameninţări. In 1857, de 8 Martie, la New York, muncitoarele de la fabricile de textile au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva condiţiilor inumane de muncă, iar în 1908, 15.000 de femei au continuat seria de revendicări, cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune şi dreptul la vot. În 1909, Ziua Internaţională a Femeii a fost marcată, pentru prima dată, pe 28 februarie, pentru ca un an mai târziu, la Copenhaga, la Conferinţa la care au participat peste 100 de femei din 17 ţări, să se hotărască ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceeaşi zi, peste tot în lume. Asupra datei de 8 martie s-a convenit, însă, abia după Primul Război Mondial.
De atunci şi până astăzi, în întreaga lume, 8 martie este ziua în care femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, fără a ţine cont de diviziuni naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. Este o zi specială pentru toate mamele, soţiile, surorile, fiicele sau colegele noastre, dar în egală măsură, şi pentru noi, bărbaţii, pentru că le avem aproape.
Cu această ocazie, în calitate de reprezentant în Parlamentul României al comunităţii de ucraineni, transmit calde şi sincere felicitări tuturor femeilor, românce şi ucrainene. Vă mulţumesc pentru devotamentul demonstrat în educarea copiilor şi adolescenţilor, pentru efortul depus în promovarea limbii materne în familie şi a valorilor tradiţionale ucrainene în întreaga comunitate, pentru că, după cum se ştie, "într-un cămin predomină totdeauna climatul pe care-l aduce şi-l reprezintă femeia". Vă apreciez, totodată, pentru realizările profesionale, pentru tăria cu care faceţi faţă provocărilor şi pentru efortul uriaş de a menţine un permanent echilibru între familie şi carieră. Vă doresc ca în casele dumneavoastră să domnească bucuria şi împlinirea, pacea şi bunăstarea, iar în inimi să aveţi lumină şi căldură, credinţă şi fericire.
Nu în ultimul rând, vreau să fiu alături şi de mamele şi fiicele îndoliate din Ucraina, acum când ţara trece prin grele încercări, în urma războiului din zona de est. Sper ca  pierderile suferite de acestea să fie trăite cu demnitate şi credinţă. Dumnezeu să ocrotească poporul ucrainean! Cu un gând bun, de compasiune şi speranţă, să ne amintim  de jertfa supremă a unor semeni de-ai noştri pentru libertate şi demnitate naţională. Sunt ferm convins că eroismul tinerilor ucraineni le-a fost insuflat de o educaţie aleasă a acelor femei care le-au dat viaţă.
Mulţumindu-vă pentru tot ce aţi făcut şi faceţi, vă adresez, stimate doamne şi domnişoare, cele mai alese urări de bine şi vă doresc o primăvară frumoasă, plină de bucurii şi speranţă. La mulţi ani!
                                                                              Deputat UUR
                                                                                 Ivan Marocico


Niciun comentariu: