miercuri, 18 martie 2015

Comunicat de presă

Parlamentul României

Camera Deputaţilor


Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale
Deputat Ion Marocico (Uniunea Ucrainenilor din România)
Comunicat de presă
privind participarea domnului deputat Ion Marocico la delegaţia oficială
care l-a însoţit pe domnul Klaus Werner Iohannis, preşedintele României,
 în vizita oficială în Ucraina
                                                                       
             
În ziua de 17 martie 2015, a avut loc vizita oficială în Ucraina a domnului Klaus Werner Iohannis, preşedintele României, din delegaţia română făcând parte şi domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul Uniunii Ucrainenilor din România în Parlamentul României.
Programul vizitei a cuprins întrevederi cu Preşedintele Ucrainei, domnul Petro Poroşenko şi cu Prim-ministrul ucrainean Arseni Iaţeniuk, precum şi depuneri de coroane de flori în memoria victimelor Holodomorului şi a Euromaidanului.
Discuţiile s-au axat pe stadiul şi perspectivele relaţiilor dintre cele două ţări, cu accent pe aprofundarea cooperării la nivel politic şi pe dezvoltarea de proiecte de interes comun, pe disponibilitatea părţii române de a împărtăşi din experienţa şi expertiza acumulată în procesul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană, şi implicit, pe susţinerea Ucrainei pe acest drum. In contextul ultimelor evoluţii, a fost subliniată necesitatea aplicării neîntârziate şi necondiţionate a Pachetului de Înţelegeri de la Minsk, România conturându-se ca un factor activ în promovarea democraţiei şi păcii în regiune. Totodată, a fost reiterată susţinerea fermă a României pentru suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.
Referitor la subiectul susţinerii comunităţilor etnice, cei doi şefi de state au convenit să dea o mai mare vizibilitate comunităţii de ucraineni din România şi, respectiv, de români din Ucraina, ele trebuind să devină un liant care să contribuie la consolidarea relaţiilor bilaterale.
Preşedintele Ucrainei a apreciat în mod deosebit faptul că minoritatea ucraineană din România este reprezentată în Parlament şi şi-a exprimat satisfacţia faţă de participarea domnului deputat Ion Marocico la delegaţia oficială care a efectuat această vizită. Domnia sa a mulţumit domnului deputat pentru implicarea şi reacţiile ferme în favoarea susţinerii Ucrainei, precum şi întregii comunităţi de ucraineni pentru sprijinul exprimat în acest sens.
La rândul său, în numele comunităţii de ucraineni din România, domnul deputat Ion Marocico a oferit asigurări înaltului demnitar ucrainean pentru suportul total, şi în continuare, a Ucrainei pe drumul liber ales, indiferent de cât de lung şi de dificil se va dovedi a fi.  
In contextul vizite oficiale efectuate la Kiev, domnul deputat Ion Marocico transmite mulţumiri domnului Klaus Werner Iohannis, preşedintele României, pentru abordarea constructivă în relaţia bilaterală cu Ucraina, pentru reafirmarea susţinerii şi acordarea de expertiză statului vecin şi prieten, precum şi pentru deschiderea în tratarea şi rezolvarea problemelor etnicilor ucraineni din România. 

18 martie 2015                                                         


Niciun comentariu: