miercuri, 12 februarie 2014

Інтереси української меншини



Інтереси української меншини у нижній палаті румунського парламенту захищає Іван Марочко, сьогодні ми пропонуємо вашій увазі інтерв’ю з ним.
Інтерв'ю українського депутата в парламенті Румунії Івана Марочка для ВСРР

Депутат Іван Марочко

Відповідно до Конституції Румунії усі 18 офіційно визнані організації нацменшин, в тому числі й українська, мають свого представника в Палаті депутатів. Інтереси української меншини у нижній палаті румунського парламенту захищає Іван Марочко. Сьогодні ми пропонуємо вашій увазі інтерв’ю з депутатом Іваном Марочком.

- Шановний пане депутат Іване Марочко, Ви представляєте в румунському парламенті інтереси української громади, третьої за чисельністю національної меншини в Румунії. Що було зроблено Вами до тепер для забезпечення культурних, освітніх, інформаційних тощо, потреб українців Румунії?

- Добрий день Вам, добрий день радіослухачам! Я, як представник української меншини в румунському парламенті хочу повідомити, що за останнім переписом 2011 року у Румунії записали себе українцями 52 тисячі осіб, але насправді українців у Румунії набагато більше - близько 150 тисяч осіб. Найбільше українців живуть на Мараморощині, потім у Банатах і в Буковині. Минув рік відколи я представляю українську меншину у румунському парламенті. За цей період, я завжди намагався бути там, де я потрібен нашим людям, щоб допомогти їм, незалежно від того чи то було суто особисті, чи то були соціальні справи. У парламенті, захищаючи українські справи, я виступив 18 разів, порушив 42 питання, зроби 11 законодавчих пропозицій.    

- З якими проблемами стикаються українці і, яким чином Ви можете допомогти в їх вирішенні? 

- Мені як представнику української громади в румунському парламенті надсилають багато скарг безпосередньо на адресу румунського парламенту, але я також отримую їх прямо в руки, коли знаходжусь серед українців на різних заходах. Найбільше українці з Румунії мають проблеми із поверненням лісових територій, які були конфісковані комуністичним режимом, а я намагаюся допомогти їм у вирішенні своїх проблем, формулюючи запити до міністрів, уряду та адміністративного апарату.
  
- У Румунії діють Український вікаріат Румунської православної церкви, а також Український вікаріат греко-католицької церкви, які  сприяють збереженню та підтримують розвиток української мови і традицій серед вірян. Якою Ви бачите роль церкви в житті румунських українців і, що було або має бути зроблено для забезпечення релігійних прав і свобод української громади?

- На території Румунії, де проживає українська меншина, існує 27 православних церков, три православні монастирі та 22 греко-католицькі церкви. Роль церкви в житті українців є дуже великою, тому що богослужіння проводяться лише на українській мові, а мова є одним із перших кроків до збереження ідентичності. Так само, церква єднає людей і зберігає традиції і відзначення всіх свят за старим стилем.

- Ви є секретарем парламентської Групи дружби «Румунія-Україна», з цієї посади як Ви бачите подальший розвиток румунсько-українських відносин і на яких аспектах має бути зосереджена основна увага?

- Як депутат у румунському парламенті і секретар парламентської групи дружби "Румунія-Україна"  я можу Вам сказати, що на даний час ми маємо хороші стабільні зв'язки з дипломатичними представниками із України, у нас було багато зустрічей з представниками українського Посольства в Румунії, ми обговорювали різні теми, між якими й підтримка парламентської групи дружби "Румунія-Україна" щодо інтеграції України.    

- Що би Ви сказали українцям зараз, коли у Києві та інших містах України відбуваються протести в підтримку європейської інгтерації України?

- Я представник української меншини в румунському парламенті і хочу сказати, що всі українці, котрі живуть в Румунії є серцем та душею поряд з українцями в Україні. Ми думаємо, що українці, котрі живуть в Україні зуміють самі вирішити цю справу, судячи з того, що для них краще.

- Дякую і бажаю Вам плідної праці в Парламенті Румунії на благо всіх українців, які проживають компактно в Румунії. 

- Гарно дякую Вам і бажаю всім українцям у Новому році міцного здоров'я, миру, злагоди та успіхів! На многая літ!   


Un comentariu:

Anonim spunea...

шкода , що на даний час у вашій організації працюють люди (не знаю , як їх назвати, бо то не фахівці) , які не мають нічого спільного з українською мовою, тільки заради фінансового питання там знаходяться!
Хочу підкреслити, що ті студенти з Румунії, які навчалися, навчаються і будуть навчатися в Україні- жодної підтримки з вашої сторони не відчували, не відчувають і ніколи не будуть відчувати, бо така ваша позиція!