duminică, 25 octombrie 2009

Comemorarea hatmanului Mazepa, la Galaţi Istoria rescrisă a Ucrainei





Autor:Victor Cilincă


* Onorată de Ambasada Republicii Ucraina, întrunirea de la Bibliotecă a fost o sărbătoare a

etniilor * Mazepa şi Cantemir – destine gemene *
Hatmanul Ivan Mazepa, eroul Ucrainei, un simbol al luptei pentru independenţă, a fost în centrul atenţiei joi, în sala „Eminescu” a bibliotecii noastre judeţene, chiar în spiritul patronului acesteia, senatorul „V.A. Urechia”, nominalizat, în 1901, la primul Premiu Nobel pentru Pace tocmai pentru deschiderea

sa interetnică, a subliniat directoarea adjunctă a instituţiei, Letiţia Buruiană.


Expoziţia de fotografie a artistului Alexandru Gherbănescu, etnic ucrainean gălăţean nelipsit nu numai la evenimente ale tuturor etniilor gălăţene, dar şi la evenimente culturale în general, precum şi o expoziţie de carte veche, documente şi carte ucraineană contemporană au constituit cadrul pentru relatările incitante ale specialiştilor în istorie şi pentru un miniconcert de muzică populară ucraineană, la final.
Consiliul Judeţului şi Biblioteca „V.A. Urechia”, împreună cu Comunitatea Ucrainenilor din Galaţi, au realizat joi o adevărată sărbătoare. Comemorarea a 300 de ani de la moartea hatmanului şi a

5 ani de la ridicarea statuii sale la Galaţi a prilejuit evocarea celui care a încercat să unească, pe la 1700, două regiuni ale Ucrainei de azi, aflate sub stăpânire rusească şi poloneză, cea de-a treia, stăpânită de

imperiul turcesc, fiind atunci imposibil de eliberat.
Aceasta a imitat parcă destinul domnitorului Dimitrie Cantemir, am notat din expunerile de joi. Dacă domnul român a pierdut pe cartea rusească împotriva turcilor, hatmanul a riscat o alianţă cu suedezii pentru a-i înfrunta pe ruşi.

Ruşii au considerat gestul independent drept trădare şi sovieticii au continuat să impună în istoria oficială a fostelor state satelit comuniste anatema asupra conducătorului ucrainean, un cărturar care stăpânea opt limbi.
Ucrainenii le sunt recunoscători românilor, care au recunoscut lupta dreaptă a lui Mazepa chiar şi atunci când în Ucraina copiii învăţau la şcoală că luptătorul l-a „trădat” pe ţarul Petru I. De altfel, la Galaţi s-a ridicat singura statuie a lui Mazepa din afara graniţelor Ucrainei.
Cărturari şi oficiali

Excelenţa Sa Viorel Cotik, ministru consilier la Ambasada Ucrainei la Bucureşti, a citit mesajul şefului ambasadei, în ucraineană şi română. Au vorbit, printre alţii, prof. Vichentie Nicolaiciuc, preşedintele Comunităţii ucrainene gălăţene, Iaroslava Colotelo, consilier la Ministerul Culturii de la Bucureşti pentru cultura minorităţilor, Laura Teodoru, reprezentanta Consiliului Judeţului Galaţi, Ion Robciuc,

cercetător ştiinţific principal la Academia Română, prof. dr. Dan Râpă Buicliu, de la Muzeul de Istorie Galaţi, mai mulţi istorici, reprezentanţi ai celorlalte etnii gălăţene, ucraineni din Galaţi, Tulcea, Bucovina şi din ţara mamă.
Printre lucrurile interesante evocate am notat „odiseea” osemintelor hatmanului, înhumat (şi) la Galaţi, în încercarea de a fi transportate la Ierusalim, dar şi relaţiile hatmanului cu domnitorii Ţărilor Române, prezentarea făcută de Teofil Rendiuk, consilier la Ministerul de Externe ucrainean, autorul unei cărţi care foloseşte pentru prima oară surse româneşti, alături de surse ruseşti, franţuzeşti sau ucrainene etc.

„Cred că vom părăsi cu toţii acest templu al culturii, care poate fi asemănător numai cu biserica, şi vom merge acasă cu gândul la oamenii care au luptat şi s-au jertfit pentru libertate”, a spus în final ministrul Viorel Cotik.

Explicaţii foto:
1 - O lecţie de istorie internaţională.
2 - Muzica i-a unit pe toţi participanţii



Niciun comentariu: